Районна избирателна комисия Стара Загора


РЕШЕНИЕ
№ 140-НС
Стара Загора, 04.10.2022

ОТНОСНО: Разглеждане на постъпили сигнали, оплаквания, жалби.

Докладва се, че в 19.25 часа, е постъпил сигнал в РИК Стара Загора от телефонен номер **********, от лице, представило се като Радослав Балев Папазчев. В сигнала се посочва, че г-н Папазчев е гласувал в СИК 27-31-00-043 Стара Загора със специализирано устройство за машинно гласуване (СУМГ). Отпечатана е контролна разписка, която г-н Папазчев смачкал, защото не бил съгласен с избора си и искал да го промени. Подписал се в избирателния списък в съответната графа. Поискал е да гласува втори път, но членовете на СИК не са му разрешили. Твърди също така, че СИК не са му указали как да гласува. Грамотен е, с висше образование.

 

Според Раздел III, т. 8 от Методическите указания на ЦИК, член на СИК оказва съдействие на избирателя, при запазване тайната на вота, когато избирателят изпитва затруднение с гласуването и не предприема действия по гласуване пред машината.  Съгласно чл. 212, ал. 4 от ИК след произвеждане на гласуването се отпечатва от системата контролна разписка, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване.

 

От подадения сигнал се установява, че избирателят не е изпитвал затруднения с гласуването, нито е показал с думи или действия, че се затруднява. Предприел действия по гласуване пред машината, като е упражнил своето право на вот. Поради това, съдействие и указание от страна на членовете на СИК не е било необходимо. Отпечатана е контролна разписка и избирателят се е подписал в избирателния списък. Съгласно императивните разпоредби на ИК, повторно машинно гласуване е недопустимо.

 

Предвид  горното, РИК Стара Загора

 

РЕШИ:

 

Оставя без уважение подадения от избирателя Радослав Балев Папазчев сигнал против членовете на СИК 27-31-00-043 Стара Загора.

 

 Настоящото решение е обявено по реда на чл. 72, ал. 2 от ИК и същото може да се обжалва в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Председател: Кристиан Атанасов Баджаков

Секретар: Междну Бехчет Халид

* Публикувано на 04.10.2022 в 16:59 часа

Календар

Решения

  • № 143-НС / 04.10.2022

    относно: Потвърждаване на разписка от проверка на протокол на СИК с неудовлетворени контроли.

  • № 141-НС / 04.10.2022

    относно: Потвърждаване на разписка от проверка на протокол на СИК с неудовлетворени контроли.

  • № 140-НС / 04.10.2022

    относно: Разглеждане на постъпили сигнали, оплаквания, жалби.

всички решения