Районна избирателна комисия Стара Загора


РЕШЕНИЕ
№ 114-НС
Стара Загора, 20.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от Пламен Веселинов Йорданов – председател на Областния предизборен щаб на ПП „ГЕРБ“ за област Стара Загора за извършени нарушения на чл. 183, ал.4, чл. 187, ал.1 и ал.2, чл. 188 ал.2 от Изборния кодекс.

С вх. № 170/20.03.2017г. в РИК Стара Загора е постъпило Писмо от ЦИК, с което е препратен по компетентност сигнал от Пламен Веселинов Йорданов – председател на Областния предизборен щаб на ПП „ГЕРБ“ за област Стара Загора, надлежно упълномощен  от Бойко Методиев Борисов.

В сигнала се твърди за нарушения по чл. 183, ал.4, чл. 187, ал.1 и ал.2, чл. 188, ал.2 от Изборния кодекс, извършени по време на предизборната кампания в периода 28.02.2017г. до 10.03.2017г. от СД „Вис виталис – Самарски и сие“ гр. Казанлък. Дружеството е представлявано от Васил Стефанов Самарски, кандидат за народен представител от КП „БСП  - лява България“  в 27 МИР – Стара Загора. Сочи се, че същото е доставчик на онлайн новинарски услуги по смисъла на чл. 187 от ИК, чрез www.presstv.bg , както и че притежава лиценз за разпространение на радиопрограма с регионален обхват – радио „Вис виталис“ – Казанлък.

Наведени са твърдения за системно нарушаване на чл. 183 ал.4 от ИК чрез серия публикации в цитираните по-горе медии. Твърди се също, че в приложените към жалбата публикации се отправят квалификации, обидни твърдения и клевети, както и директни заявления за извършени незаконни действия от страна на Борис Кърчев, които не отговаряли на истината.

Сочи се също, че публикациите представлявали реклама по смисъла на чл. 74 от ЗРТ в която е отправено политическо внушение, което представлява нарушение по чл. 187, ал.2 от ИК.

На последно място се сочи, че е нарушено правото на отговор по чл. 188 от ИК.

След съвкупна преценка на всички събрани по преписката данни – приложени към жалбата писмени доказателства, становище по жалбата, постъпило от страна на  СД „Вис виталис – Самарски и сие“, както и извършена служебна проверка, РИК Стара Загора намира, че жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

По отношение на твърдяното нарушение на чл. 183, ал.4 от ИК.

Съгласно нормата на чл. 183, ал.4 от ИК се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В алинея 1 от същата правна норма е посочено, че по време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. От публикуваните материали  не може да бъде установен техния автор. Следователно не може да се приеме, че публикуваният материал  е изготвен от партия или коалиция от партии или кандидат, регистрирани за участие в изборите за Народно събрание, насрочени за 26.03.2017г. Доколкото субект на предизборната агитация не може да бъде лице, което не притежава белезите на субектите, посочени в нормата на чл. 183, ал.1 от ИК, то следва, че публикуваните материали не могат да бъдат квалифицирани като агитационни по смисъла на ИК. Освен това законодателят е изброил видовете агитационни материали. Сред тях не фигурира становището или личното мнение на автора, изразено в публикувана статия, още повече че изразеното в нея  становище не е от името на някоя партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат, регистриран за участие в местните избори.

За да бъде определена публикацията, предмет на жалбата,  като агитационен материал по смисъла на ИК, тя следва да съдържа призив за подкрепа или за неподкрепа на ПП „ГЕРБ“ или на нейния кандидат Борис Кърчев. Само тогава може да се приеме, че се касае за предизборна агитация по смисъла на §1, т.17 от ИК.

Публикуваните материали със заглавия „Борис Кърчев се сили към парламента след серия отблъскващи закононарушения“ и „Как целещия се в парламента Борис Кърчев & компания продадоха на себе си имот под възбрана“ и „Господин Кърчев, ако ще ковете закони започнете да ги спазвате“ проследява хронологично действия, за които се твърди, че са извършени от Борис Кърчев. Тези действия според автора на материала представлявали закононарушения. В случая от съдържанието на публикуваните статии е видно, че се отправят лични нападки към този кандидат за народен представител. В същите обаче не се съдържа пряк призив за подкрепа или неподкрепа, по смисъла на §1, т.17 от ДР на ИК, нито може да бъде направен извод за отправено политическо внушение или послание, каквото е основното съдържание на предизборната агитация.

На следващо място, публикуваните материали изнасят факти и данни за съществуващ гражданскоправен спор между две фирми „Би Би Си Кейбъл“ и  СД „Вис виталис – Самарски и сие“, както и отправяне на лични нападки срещу Борис Кърчев. Обстоятелството, че същият е регистриран като кандидат за народен представител е ирелевантно по отношение на твърдяното нарушение по чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс.

За пълнота на изложението следва да се посочи, че дали изнесените в материала данни са клеветнически и дали могат да повлияят отрицателно на обществената оценка, която лицето Борис Кърчев получава в средата, в която живее или работи, ще бъде предмет на наказателно дело от частен характер, което се образува по тъжба на пострадалото лице, подадена до компетентния  районен съд.

Поради гореизложените съображения не е осъществен състава на чл. 183, ал.4, вр. ал.1 от ИК.

По отношение на твърдяното нарушение на чл. 187 ал.4.

Посочената правна норма забранява в търговска реклама да се отравят политически послания и внушения в полза или вреда на една или друга партия или коалиция. За да е налице нарушение на тази разпоредба, на първо място е необходимо наличието на търговска реклама, например от търговско дружество. В случая, в материала няма търговска реклама по смисъла на чл. 74 от ЗРТ от търговско дружество или друг вид търговец, нито са отправени политически внушения.  Това обосновава извода, че не е налице и релевираното нарушение по чл. 187, ал.4 от ИК.

По отношение на нарушението по чл. 188 от ИК

След публикуване на цитираните по-горе материали е постъпил отговор, подаден от лице без представителна власт. След депозиране на отговор от Пресцентъра на ПП ГЕРБ – Казанлък на отговор в срока по чл. 188, ал.1 от ИК, се установи, че същият е публикуван на сайта на  www.presstv.bg. и не е налице твърдяното нарушение по чл. 188 от ИК. 

Предвид гореизложеното, и на основание чл. 72, ал.1, т.1 и т.20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия  Стара Загора 

 

Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ сигнал с вх. № 170/20.03.2017г., подаден от Пламен Веселинов Йорданов, в качеството му на председател на Областния предизборен щаб на ПП „ГЕРБ“, като неоснователен.

УКАЗВА на доставчиците на медийни и онлайн новинарски услуги да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс.

Настоящото решение е обявено по реда на чл. 72, ал. 2 от Изборния кодекс и същото може да се обжалва в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.  

Председател: Теодора Иванова Крумова

Секретар: Адриана Николова Тенева

* Публикувано на 20.03.2017 в 19:48 часа

Календар

Решения

  • № 195-НС / 27.03.2017

    относно: Анулиране на потвърдена разписка на протокол на СИК

  • № 194-НС / 26.03.2017

    относно: Назначаване на член на СИК в община Стара Загора за секретар

  • № 193-НС / 26.03.2017

    относно: Сигнал от Кольо Димов Колев – застъпник на кандидатска листа на КП „БСП за България“ за нарушения на изборния процес.

всички решения